Blockchain Kullanım Alanları

Bulut Karadag
2 min readMay 5, 2021

--

Blockchain Nedir?

21.yüzyılın en dikkat çekici teknolojilerinden biri şüphesiz blok zincirdir. Blok zinciri ilk olarak 2008’de kripto para birimi olan Bitcoin için dağıtık işlem defteri olması için Satoshi Nakamoto tarafından geliştirilmiştir. Bitcoin’ in teknik raporuyla kavramsallaştırılmıştır.

Nakamoto(https://bitcoin.org/bitcoin.pdf) çalışmasında, dijital imzalardan oluşan, güvene dayalı olmayan bir elektronik transfer sistemi ve bir para sistemi modeli önermiştir. Çalışmasında çift harcamanın çözümü için iş kanıtı ( Proof of Work — PoW) yöntemini kullanmıştır. Çift harcama sorununa neden olan en büyük sorun %51 sorunudur. Tek bir ağ katılımcısının tüm ağın %50’den fazlasının kontrolünü eline alması durumunda ağ üzerinde değişiklik yapabilmesinden kaynaklanır. Fakat Bitcoin üzerinde böyle bir şey yaşanmamıştır. Bu sorunla karşılaşmıyor olması Bitcoin’ i dijital paralar arasında zirveye taşımış ve evrensel bir dijital para olmuştur.

Blockchain Kullanım Alanları

Finans sektörü

Blockchain’in merkezi olmayan yapısı işlem sırasında güvenilir üçüncü tarafa olan ihtiyacı ortadan kaldırmakta. Blokzincir teknolojisi finans sektöründe sınır ötesi ödemelerin daha hızlı, güvenilir ve en önemlisi transfer maliyetlerin daha düşük bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Ayrıca son yıllarda kripto paralar fiyat artışından dolayı cazip yatırım aracı olarak değerlendirilmeye başladı ve kripto para ödeme seçeneği hayatımızı kolaylaştırmaktadır.

Kamu yönetimi alanı

Blockchain’de dağıtılmış ağ üzerine kaydedilen veriler değiştirilemez, tahrif edilmez ve saldırıya karşı dayanıklıdır. Merkezi sistemde dosya yönetimi veya patent hakların korunmasında merkezin hacker saldırıya uğramasından verilerin kaybolma riski mevcuttu. Dağıtık defter teknolojisi sayesinde veriler farklı düğümdeki kopyalarıyla güvenilir biçimde tutulur.

​Tedarik zinciri yönetimi

Halka açık ve şeffaf olan blok zinciri ürün kaynak takibini sağlayabilir. Örneğin, 2019 yılının Temmuz ayında Nestle tedarik zincirinde ürünlerini takip etmek için blockchain kullanacağını açıkladı. Ürünün fabrikadan mağazalara kadar olan yolculuğunun takip edilmesi piyasaya şeffaflık getirmekle beraber gıda güvenliği ve kalite kontrolünü de artıracaktır.

Seçimler

Blockchain teknolojisi seçim sürecinde seçmen kaydı, kimlik doğrulama, geçerli oyların tespit edilmesi ve kaydedilmesi için kullanılabilir. Halka açık ve verilerin değiştirilemez, silinmez olduğu “oy kayıt defteri” oluşturmak seçimlerin daha adil ve demokratik olmasını sağlayacaktır.

​Sağlık sektörü

Sağlık bilgilerinin blok zinciri üzerinden paylaşılması, sigorta şirketlerin akıllı sözleşmeyi kullanarak rutin ödeme işlemlerini hızlandırmasını sağlıyor. Diğer yandan medikal kayıtlar ve ilaç kullanımının sağlık kurumlar arasında paylaşılması acil durumlarda hastaya en doğru tespit ve tıbbi müdahalenin yapılmasına yardımcı olur.

​Sosyal yardım alanı

Bağışların nereye, nasıl kullanıldığını takip etmek için blokzincir iyi bir araçtır. “Yardımlarım gerçekten ihtiyacı olanlara ulaştı mı?” “Verdiğim para nereye gitti?” gibi sorular cevabını bulabilir.

Ağ güvenliği

Siber saldırıyla tüm ağdaki verilerin çalınma veya değiştirilme olasılığı mevcuttur. Blockchain siber saldırıyı önlemek için üç yönden güvenliği artırır: kimlik bilgilerinin çalınmasını engellemek, verilerin değiştirilmesini önlemek ve hizmeti kullanılmaz hale getirmek. Güvenli ağ ortamı yaratmakta blockchain’in avantajları belirgindir.

--

--

Bulut Karadag
Bulut Karadag

Written by Bulut Karadag

Tech Evangelist | Interest : Technology, learning language, geography, countries, science, finance